Woonterp 2.0 [VOLZET]

betaalbaar wonen met begeleiding

Wat voorafging

Erkende vluchtelingen krijgen een paar maanden om een eigen woonst te vinden. Op de krappe en dure privéwoonmarkt is dat bijna onmogelijk en de sociale huisvesting heeft strenge voorwaarden (lokale binding, …) en lange wachtlijsten. Ondertussen staan er veel sociale appartementen leeg in afwachting van renovatie of afbraak.

Als PSC legden we in 2017 dankzij een overeenkomst met sociale huisvestingsmaatschappij De Ideale Woning deze realiteiten samen in ons project de Woonterp: in leegstaande sociale appartementen erkende vluchtelingen tijdelijk onderdak bieden tegen betaalbare prijs, met begeleiding om te helpen hun weg te vinden in de samenleving. Zo hebben we een alleenstaande vluchteling en vier grote vluchtelingengezinnen tijdelijke woonst geboden. Pas na vier jaar intensief zoeken hebben ze eindelijk hun eigen plek gevonden. Gelukkig werd ondertussen de afbraak van het pand steeds uitgesteld.

En toen werd het oorlog in Oekraïne. 10 van de 12 leegstaande appartementen van het gebouw hebben we kunnen opvragen bij De Ideale Woning en met eigen middelen intensief en duurzaam gerenoveerd om 6 Oekraïense gezinnen en een gezin uit Syrië te huisvesten, nu voor onbepaalde duur en opnieuw met laagdrempelige begeleiding in ons bureel op het gelijkvloers. De Oekraïense mensen hebben ons gevonden via protestantse kerken en vanuit het nooddorp op Linker-Oever. Het Syrische gezin kwam over via Humanitaire Corridor en met steun van het protestantse solidariteitsproject Huizen van Hoop.

Onze 7 gezinnen wonen in één appartementsgebouw in de buurt van het Te Boelaerpark. Zes gezinnen uit Oekraïne met opgroeiende kinderen en één gezin uit Syrië met een baby. Ze gaan zelfstandig hun eigen weg, maar hebben soms hulp nodig met administratie en vinden het ook fijn om ‘s .samen een eenvoudige uitstap te doen of als je met de grote kinderen ontspanning kunt zoeken.

Wat kun jij doen?
  • contact maken op een respectvolle manier
  • ontspannende momenten verzorgen met grote kinderen of met gezinnen samen
  • hulp bij administratie of andere vragen
Jouw profiel

Sta je open voor andere belevingswerelden? Heb je geduld en respect voor mensen met een vluchtachtergrond? Ben je flexibel en tactvol om contact op te bouwen? Vind je het leuk om ontspanning te bieden? Kun je helpen met administratie? Ben je aanspreekbaar en kun je je grenzen aangeven? Dan zoeken we jou.

Engagement

Onderling af te spreken.

We bieden
  • Een oriënterend gesprek en overleg met jou over je mogelijkheden
  • Een introducerend bezoek en een match met een of meerdere vluchtelingengezin
  • Communicatie, ondersteuning, vorming en verzekering
  • Ruimte, flexibiliteit en autonomie in het invullen van je taak

De Woonterp bevindt zich in een appartementsgebouw in Borgerhout (buurt Te Boelaerpark).

Dag allemaal.

Ik ben Liudmyla Pavlyk. Mijn geboorteland is Oekraïne en ik ben er dol op: mijn ouders zijn er, mijn zusje en nichtje zijn er. Nu woon ik in België – dit is mijn tweede thuis – de redder die de prachtige familie Gillemot uit het dorp Haacht heeft grootgebracht. Dankzij hen heb ik een dak boven mijn hoofd en een gezond kind. Ik zal ze de rest van mijn leven dankbaar zijn. In Oekraïne droomde ik er sinds school van om als psycholoog te werken. En mijn droom werd werkelijkheid! Ik heb ruim 10 jaar als psycholoog op een school gewerkt. Sinds 2019 werkte ik in een psychiatrisch ziekenhuis. Vriendelijkheid en de wil om te werken zijn wat ik echt waardeer in mezelf. Nadat ik naar België was verhuisd, wilde ik heel graag Oekraïense vluchtelingen helpen (we kennen de taal nog niet zo goed, we zijn nog niet bekend met de mentaliteit van een ander land) – en mijn landgenoten helpen is wat ik kan geven. En zo ontmoette ik een jaar later een geweldige vrouw, Petra, die mij als vrijwilliger aannam en mij de kans gaf dichter bij de moeilijkheden en overwinningen van andere mensen te staan, om mijn roep van de ziel voort te zetten. Nu zet mijn werk als vrijwilliger nog maar net de eerste stappen, maar dankzij de steun van Petra leer ik, maak ik kennis en doe ik een goede daad. In de eerste fase liggen de moeilijkheden alleen in de bureaucratische elementen van dit land, maar ik leer en heb een goede mentor.

Het belangrijkste voor iemand die zichzelf in dit werk wil uitproberen, is een goed hart en een verlangen om te werken. Alle vaardigheden zullen tijdens het oefenen en tijdens de communicatie aan het licht komen. Veel succes voor ons allemaal!

Liudmyla, vrijwilliger Woonterp

Het helpen van vluchtelingen spreekt mij enorm aan omdat ik ervan overtuigd ben dat deze mensen heel veel hebben aan de hulp die wij hen kunnen geven. Ik kan me niet voorstellen hoe het voelt om in een land aan te komen waar je de taal niet kent en helemaal van nul moet beginnen, dat moet enorm zwaar zijn.

De beelden die worden getoond van mensen die hun eigen land op erbarmelijke wijzen moeten ontvluchten omdat het niet meer veilig is raakt me enorm en ik vind dat hier niet genoeg rekening mee wordt gehouden door de maatschappij. Ik vind persoonlijk dat onze maatschappij te negatief staat tegenover vluchtelingen en dat mensen er vaak niet genoeg bij stilstaan dat zij hier zeker niet zelf voor gekozen hebben.

Daarom wil ik met deze kans zelf een steentje bijdragen om deze mensen te helpen, het gaat de wereld niet veranderen maar ik weet zeker dat ik voor enkele mensen de wereld kan betekenen.

Stien, 20 jaar

Waarschijnlijk hebben meesten van ons het weleens op tv gezien en op de radio gehoord. Ja maar vluchtelingen: “het probleem van Europa en zelfs heel de wereld”?  Maar wat als wij vluchtelingen waren? In een land terecht komen waarvan je de taal niet eens kent? Zij hebben het niet gewild om naar hier te moeten vluchten, we weten niet wat ze hebben meegemaakt in hun land. We kunnen het ons niet eens voorstellen. Is het nu geen tijd om deze mensen te helpen? Misschien kan ik in mijn eentje niet iedereen helpen, maar als ik voor één iemand al iets kan betekenen en ervoor kan zorgen dat hij later mij nog steeds herinnert betekent het veel voor mij. Dit kunnen we samen ook doen. Want samen zijn wij sterker.

Mijn ervaringen binnen de Woonterp? Toen ik te horen kreeg dat ik er stage mocht lopen dacht ik: “ga ik het wel kunnen?”, ah ja! Maar het was een appartementsblok met een bureel waar ik samen met een andere stagiaire deze mensen kon ondersteunen met allerlei zaken. De drempel ligt laag, en dit uiteraard met een reden. We willen hun een veilig gevoel geven en laten zien dat we altijd klaar staan voor hen.

Merve K., stagiaire orthopedagogische begeleiding
0
Deelwerkingen
0
vrijwilligers
0
partners

Mooie ontmoeting

Sinds januari 2023 is de Woonterp verrijkt met de komst van een Syrisch gezin: een jong koppel met hun baby Adam. Zij kwamen via het oecumenische initiatief Humanitaire Corridor rechtstreeks vanuit hun precaire situatie in Libanon naar Borgerhout. De eerste maanden zijn zij gesteund door het protestantse solidariteitsfonds Huizen van Hoop en op weg geholpen in hun administratie. De synodevoorzitter van de Verenigde Protestantse Kerk in België, ds. Steven Fuite, bracht hun een bezoek. Hier lees je wat een mooie ontmoeting dit werd.